wtorek, 19 marca 2013

SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA :) wspomnienie lata na talerzu :)

Kiedy na dworze jest nadal zimno i brak nam chęci na wychodzenie z domu...wszystko jest pozbawione kolorów, szaro - bure, bez wyrazu, energii i emocji...śnieg, deszcz, wichury...i tak na okrętkę...tęsknimy za latem...ojjj tęsknimy bardzo.

Warto wtedy "pokolorować" nasz posiłek/ nasz talerz/ nasz obiad - dodać mu letnich barw i ulubionych utraconych z latem smaków.

Najlepszym i najszybszym sposobem na obiad są szaszłyki... banalnie proste, bardzo smaczne i zdrowe danie, które  "robi się samo" w piekarniku.

Składniki:
*4 pojedyncze piersi z kurczaka
*1 czerwona papryka
*1 duża cebula
*1 łyżeczka oleju lub oliwy
*przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona i mix ziół do grilla ( nasz ulubiony mix - gotowa mieszanka/ kompozycja)
*patyczki do szaszłyków drewniane lub metalowe

Oczyszczone piersi kroimy w większą kostkę i doprawiamy + olej (proporcje przypraw zależne są od nas - jeden lubi więcej pieprzu, inny więcej soli lub ziół)
Następnie idealnie jest dać je do lodówki na całą noc... albo chociaż na godzinę, oby mięso przeszło smakiem przypraw...
Paprykę i cebulę również kroimy w kostkę...wszystko naprzemiennie nabijamy na patyczki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 250*C, najpierw pod przykryciem na 30min. następnie bez kolejne 25-30min.

Ten zapach, ten smak...mmm...aż letnie grillowanie się wspomina, danie dietetyczne, bardzo zdrowe i mega soczyste!

Do tego - młode ziemniaczki z koperkiem na sałacie lodowej, skropione "sosem" z szaszłyków - przysłowiowe niebo w gębie:))

YUMMY :))

niedziela, 17 marca 2013

SOCZYSTA WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI - PYSZNY OBIAD Z PIEKARNIKA:).

*przyprawiona wieprzowina chwil kilka przed pieczeniem :)
 
 
*mięso po upieczeniu
 
 

 Mylnie jest twierdzić, że oby zjeść pyszny obiad trzeba spędzić cały dzień w kuchni i urobić się po łokcie w pocie czoła...dobry plan/ pomysł to przepis na sukces:))
Doskonale jest, kiedy przygotowanie trwa chwilę, a obiad "robi się sam"...
Oto pomysł na pyszną i aromatyczną wieprzowinę, przygotowanie trwa 15min. a później mamy czas dla siebie;)

Umyte mięso (3kg) - np.karkówka lub łopatka, wykładamy na blaszkę na folię aluminiową...
-doprawiamy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, tymianek, rozmaryn...mix ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiego sosu chilli i tyle samo sosu worcestershire, można dodać odrobinę kucharka lub Vegety i odrobinę oleju - oby lepiej wmasować przyprawy w mięso.
-następnie dodajemy:
*2 średnie cebule pokrojone w półkrążki
*główkę czosnku przekrojoną na pół
*dużą marchewkę pokrojoną w plasterki
*2 listki laurowe
*kilka gałązek natki pietruszki, tymianku i rozmarynu
*wlewamy pół szklanki wody

Zamykamy wszystko szczelnie "złotkiem" i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 230*C na 3godz... godzina pieczenia, na każdy kilogram...mój kawałek ma 3kg.

Po upływie czasu ostrożnie ściągamy złotko, podkręcamy temp. do 250*C i przypiekamy/rumienimy przez 10-15min.

Banalnie prosty przepis, przygotowanie to tylko 10-15min...mięso robi się samo, a  my mamy czas na relax:))

*Mięso na zimno idealne do kanapek!
*Do pieczenia można również dodać - ziemniaki, pieczarki, paprykę...co kto lubi :)

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki na moim blogu:)

sobota, 16 marca 2013

TORTILLA PYSZNA PO BRZEGI - ZASMACZYSTA PRZEKĄSKA:))

Układ idealny jest wtedy, kiedy jest smacznie i zdrowo zarazem...rzeczywistość jest taka, że najpierw "kosztujemy" wszystko za pomocą zmysłów innych niż smak...
Wzrok, węch i dotyk w dużej mierze decydują poniekąd o tym, czy to co spoczywa na talerzu obok, jest dla nas kulinarnie atrakcyjne, czy też nie ;)


Oto pyszna przekąska/ przystawka oraz świetny pomysł na zdrową i smaczną kolację lub udaną imprezę:

*3 tortille
*3 średnie pojedyncze piersi z kurczaka 
*pół posiekanej sałaty lodowej
*pół pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
*majonez
*czerwona cebula - kilka półkrążków jeśli lubimy
*mix ziół
* przyprawa kebab/gyros, sól, pieprz

Piersi z kurczaka kroimy w małe paseczki, doprawiamy i smażymy na minimalnej ilości oleju na złoto...studzimy...
Placki tortilli smarujemy delikatnie majonezem, oprószamy ziołami....kładziemy posiekaną sałatę, paprykę, kurczaka, cebulę - jesli lubimy..
Rolujemy i przecinamy w połowie, od strony przecięcia zawijamy folia aluminiową lub ozdobną serwetką na wysokości kilku cm...sprawi to, że "roladki"  będą wygodniejsze w jedzeniu i bedą ładniej wyglądały na talerzu:))

Poukładane na talerzu tortille dopełniamy jeszcze warzywami oraz kurczakiem i gotowe:))

Sos podałam osobno, skład: 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli, 1 łyżeczka musztardy i majonezu + pieprz i zioła...mieszamy dokładnie i gotowe:))

Można też "zawiniątka" posypać bardzo ostrymi -suszonymi płatkami chilli - rzecz gustu:))

Pyszne, szybkie, pełne smaków i kolorów danie:))

Polecam i dziękuję za odwiedzinki na moim blogu:))



PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA, hit na każdym stole :))

Przygotowanie trwa zaledwie 5minut, później kurczak "robi się sam"...banalnie prosty przepis ale niebanalny smak, zapach i wygląd dania:),
Mięso jest soczyste, delikatne, aromatyczne a skórka rumiana i lśniąca...przysłowiowe niebo w gębie ;)

Skład:
*2kg podudzi z kurczaka, można też wykorzystać inne części ptaszyny
*łyżeczka oleju
*sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie, przyprawa do drobiu lub Kucharek (odrobinę)
*1-2 łyżeczki słodkiego sosu chilli -
składnik magiczny i najważniejszy, to on podkręca i podkreśla cały smak mięsa :)

Umyte i osuszone pałeczki doprawiamy dozując przyprawy wedle własnego uznania, dodajemy łyżeczkę oleju i łyżeczkę lub dwie słodkiego sosu chilli, smarujemy kurczaka dokładnie w przyprawach i odstawiamy do lodówki na 1-2godz, można go "zamarynować" dnia wcześniej, ale nie jest to konieczne, ja nie miałam czasu, a danie wyszło znakomite...daję słowo - palce lizać, nie wycierać, a goście zadowoleni ;)
Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wykładamy pałeczki, nakrywamy szczelnie "złotkiem" i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 godziny...przez pierwszą godzinkę na 250*C - kolejną 220*C...po upływie czasu odkrywamy i rumienimy skórkę przez 15min w temp 250*C :))

I to cała filozofia, efekt widać na zdjęciu... :))

Polecam i dziękuję za odwiedzinki na moim blogu :))
 
Ps. Taki pieczony kurczak jest mniej kaloryczny i bardziej zdrowy niż tradycyjny, nie smaży się w głębokim oleju, ale piecze we własnym "sosie"...a łyżeczka oleju używana w przepisie służy jedynie temu, oby przyprawy dokładniej rozprowadzić po mięsie:)

Faszerowane pieczarki / stuffed mushrooms - pyszny pomysł:)

Przekąska- przystawka a także doskonały pomysł na pyszną kolację, imprezę, urodzinki czy też imieninki:))... faszerowane pieczarki możemy przygotować dużo wcześniej i zapiec je przed samym przyjściem gości...

Składniki:
*8 pieczarek do faszerowania, albo "zwyczajnych"o dużych kapeluszach (średnica szklanki)
*1/4 czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
*1 pojedyncza pierś z kurczaka również pokrojona w drobną kostkę
*jajko ugotowane na twardo - ... kostka
*pół średniej cebuli - w kostka
*1 łyżeczka natki z pietruszki
*2 łyżki tartego żółtego sera
*sól, pieprz, ulubione zioła
*oliwa lub olej

Umyte i osuszone pieczarki kładziemy na blaszkę, odrywamy nóżki, które następnie kroimy w kosteczkę...i smażymy na patelni na oliwie lub oleju. Do patelni dodajemy kolejno: cebulę, pierś z kurczaka...doprawiamy do smaku...
Paprykę i natkę dodajemy pod koniec smażenia, wyłączamy... a kiedy wszystko ostygnie dodajemy tarty żółty ser i jajko, uzyskanym farszem wypełniamy skropione delikatnie oliwą pieczarki:))

Późnej wystarczy jedynie zapiec grzyby w dobrze rozgrzanym piekarniku!
250*C -15min i gotowe:))

Polecam i dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))

ROLADKI Z SZYNKI w 2-3minuty:)

Banalnie prosta do wykonania i niebanalnie pyszna przystawka/ przekąska...zaledwie kilka składników i minut, pozwoli wyczarować nam takie roladki...

A więc, potrzebujemy:
*6 dużych plastrów szynki
*ser żółty
*paprykę czerwoną (około pół)
*ogórki korniszony/konserwowe (1,5 sztuki)
*majonez
*zioła prowansalskie i odrobina pieprzu

Paprykę, ser i ogórki kroimy w słupki i kładziemy na jednym końcu szynki uprzednio posmarowanej majonezem i oprószonej ziołami...rolujemy, spinamy wykałaczką i gotowe:))

Pomysł na coś pysznego w 2-3minuty:))

Dziękuje za odwiedzinki na moim blogu:))

piątek, 15 marca 2013

PYSZNE WAFLE - czekolada, karmel i orzechy:)

Każdy kocha słodkości...magnetyczny smak czekolady, aksamitny dotyk karmelu w ustach i chrupiące orzechy...mmm...takie wafle same znikają:))

Składniki potrzebne do wykonania:
*paczka "suchych" wafli
*nutella - nie musi być oryginalna, oby było tzw.masło czekoladowe (w temp. pokojowej koniecznie!)
*puszka mleka skondensowanego słodzonego
*ulubione orzechy (lekko uprażone w piekarniku)

-Mleko w puszce gotujemy 3 godz. na małym ogniu (musi być całe pokryte wodą, w razie potrzeby uzupełniamy)...po upływie czasu wyciągamy i czekamy oby kilka minut przestygło, w przeciwnym razie karmel pryśnie pod ciśnieniem!
-Jeden "płat" wafla łamiemy na małe kawałki, wkładamy do woreczka i rozkruszamy na pyłek używając np.tłuczka do mięsa...następnie łączymy z nutella...tyle nytelli, aby składniki się dobrze połączyły ( im czekolada cieplejsza- tym bardziej plastyczna)
Pierwszy płat suchego wafla smarujemy masą z nutelli, następnie nakładamy kolejny płat i masa karmelowa,na którą sypiemy orzechy i to tyle!

*odstawiamy wafle na 30min, oby ciut zmiękły i kroimy tak jak chcemy i lubimy :))
*ilość warstw jest od nas zależna, można zrobić ich więcej oczywiście :)
*moja wersja jest dla leniuchów;) taka na szybko:))

Polecam przepis i dziękuję za odwiedzinki u mnie:))

czwartek, 14 marca 2013

Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą :)

Pyszny pomysł na udany dzień, idealne do kawy lub herbaty, na podwieczorek i słodką przekąskę...cieplutkie, puszyste i chrupiące rogaliki oczarują każdego:))

Ciasto:
-0,5kg mąki
-25dkg masła (można być margaryna)
-2 jajka
-szczypta soli
-5dkg drożdży
-marmolada

Drożdże rozgnieść z łyżką cukru i dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany (o temp. pokojowej) i odstawić.

Mąkę przesiać, dodać 25dkg posiekanego masła z lodówki, zrobić dołek wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli i wlać do tego drożdże. 
Wymieszać wszystko, zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i schować do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na "koło" i podzielić na 8 części, pokroić jak na pizze ;)
Brzegi trójkątów posmarować marmoladą i zwinąć do środka.
Blachę posmarować margaryną.
Rogaliki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 175*C na 15min. (żeby się zarumieniły)
Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem i gotowe:))

Palce lizać:))