poniedziałek, 29 kwietnia 2013

PSTRĄG - WĘDZENIE W DOMU...yummy...

 
Witajcie, dziś szybki pomysł na pyszny obiad lub smaczną kolację... prosty mix, który pozwoli nam uwędzić rybę we własnej kuchni... nie trzeba czekać do wakacji i pędzić nad morze, żeby posmakować pysznej, świeżej i wędzonej rybki...
Skład mieszanki do wędzenia:
* 5 łyżek herbaty liściastej
* 8 łyżek ryżu
* 5 łyżeczek cukru
* 5 gwiazdek anyżu
* 5 ziaren zielonego kardamonu
* 3 łyżeczki mielonej kolendry

Mieszankę sporządzamy w zwykłym  garnku, na górę kładziemy "koszyk" bambusowy i wędzimy 1,5godz. na malutkim ogniu, tylko tyle:)
Rybka wyszła soczysta, delikatna i aromatyczna... ja wcześniej namoczyłam ją w osolonej wodzie, ale jak kto woli, nie jest to konieczne...

Smacznego:)

Obserwujcie / Subskrybujcie / Polecam

Buziaki :*************

6 komentarzy:

  1. Iwonka, po co miałbym jechać nad morze? przecież pstrąg to rybka górska he he :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe...Ty to sam jesteś PSTRĄG - czytaj ze zrozumieniem :] :P

      Usuń
  2. rewelacja :) chętnie bym posmakowała takowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe... dziękuję Justynko:) powiem, że rybcia była bardzo dobra...smakowałam na cieplo oraz zimno i powiem, że wolę na zimno...chyba takie przyzwyczajenie po wędzonej makreli z dzieciństwa :]...hehe

      Usuń
  3. Ale robisz wszystko tak kolorystycznie, tak dekoracyjnie, aż chce się patrzeć, szkoda jeść hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że się podoba :) pozdrawiam cieplutko

      Usuń