piątek, 15 marca 2013

PYSZNE WAFLE - czekolada, karmel i orzechy:)

Każdy kocha słodkości...magnetyczny smak czekolady, aksamitny dotyk karmelu w ustach i chrupiące orzechy...mmm...takie wafle same znikają:))

Składniki potrzebne do wykonania:
*paczka "suchych" wafli
*nutella - nie musi być oryginalna, oby było tzw.masło czekoladowe (w temp. pokojowej koniecznie!)
*puszka mleka skondensowanego słodzonego
*ulubione orzechy (lekko uprażone w piekarniku)

-Mleko w puszce gotujemy 3 godz. na małym ogniu (musi być całe pokryte wodą, w razie potrzeby uzupełniamy)...po upływie czasu wyciągamy i czekamy oby kilka minut przestygło, w przeciwnym razie karmel pryśnie pod ciśnieniem!
-Jeden "płat" wafla łamiemy na małe kawałki, wkładamy do woreczka i rozkruszamy na pyłek używając np.tłuczka do mięsa...następnie łączymy z nutella...tyle nytelli, aby składniki się dobrze połączyły ( im czekolada cieplejsza- tym bardziej plastyczna)
Pierwszy płat suchego wafla smarujemy masą z nutelli, następnie nakładamy kolejny płat i masa karmelowa,na którą sypiemy orzechy i to tyle!

*odstawiamy wafle na 30min, oby ciut zmiękły i kroimy tak jak chcemy i lubimy :))
*ilość warstw jest od nas zależna, można zrobić ich więcej oczywiście :)
*moja wersja jest dla leniuchów;) taka na szybko:))

Polecam przepis i dziękuję za odwiedzinki u mnie:))

2 komentarze:

  1. Ooo! Świetnie się prezentują! ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko:))

      Usuń