czwartek, 20 grudnia 2012

Chlebek naan z kolendrą/ smak INDII/ NAAN BREAD :)


Mój chlebek naan z kolendrą:))

Składniki
250g zwykłej mąki
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski
roztopione masło do posmarowania chlebków

Do posypania:
nasiona czarnuszki, sezamu lub maku, ewentualnie posiekany czosnek lub świeża kolendra

Przygotowanie
Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta dość cienko, na podłużny kształt. Ponakłuwać widelcem, posypać wybraną posypką i wcisnąć ją dłonią w ciasto. Umieścić naany na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.
Przepis z programu- "Indian Food Made Easy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz